Home » Hypnose » Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is hypnose?

Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn, waarin ons onderbewustzijn meer open staat en ontvankelijk is voor suggesties die worden gegeven. We wisselen vele malen per dag tussen de verschillende niveaus van bewustzijn. De hypnotherapeut zal werken met je onderbewustzijn en door middel van suggesties je te helpen je doelen te bereiken.

Hoe voelt het om te worden gehypnotiseerd?

Ieder mens is uniek en verschillend. Sommige mensen zeggen dat hun lichaam loodzwaar aanvoelt, anderen zeggen dat ze het gevoel hebben alsof ze weg zweven. De meeste mensen zullen het erover eens dat het een heerlijk gevoel is, omdat ze meer ontspannen zijn dan dat ze ooit eerder waren.

Ben ik in slaap?

Je zult je bewust zijn van alles wat er gebeurt en wordt gezegd gedurende de sessie, maar je zult zo diep relaxt zijn dat je terechtkomt in verschillende niveaus van bewustzijn. Vergeet niet: je onderbewustzijn is de hele tijd actief en met dit deel zal de therapeut werken.

Kan ik me alles herinneren?

Dat hangt ervan af hoe diep je in hypnose bent, maar over het algemeen herinneren de meeste mensen alles of bepaalde delen van de sessie. Je zult merken dat suggesties die aan jou zijn gegeven in hypnose zullen opduiken in je bewuste, denkende geest na de hypnose-sessie en zullen de gedachten die veranderingen in je gedrag of manier van denken en voelen teweegbrengen om jou weer in je kracht te zetten.

Moet ik herinneringen uit mijn verleden terughalen om mijn probleem op te lossen?

Niet noodzakelijk. Er bestaan verschillende mogelijkheden, maar als de oorzaak van het probleem een verdrongen herinnering is (een die je niet bewust naar boven kunt halen) en daarin de kern van je probleem wortelt, dan kan deze terug in bewustzijn worden gebracht om je te helpen om het probleem te bekijken vanuit een ander perspectief en er dus anders over te voelen. Als je het idee van het ophalen van oude herinneringen pijnlijk vindt, dan kan je therapeut je helpen om je hiervan te distantiëren, zodat je de ervaring, zonder het ervaren van emoties die verband houden met de herinnering, weer naar boven te halen.

Zal ik geheimen blootgeven terwijl ik in hypnose ben?

Nee, je zal niets zeggen of doen dat je dat niet wilt. Gegeven suggesties die niet stroken met jouw moreel zul je verwerpen en je zou uit hypnose komen.

Hoe weet ik dat ik wakker zal worden na de hypnose?

Niemand is ooit voor onbepaalde tijd in hypnose gebleven. Zelfs als er iets zou gebeuren met de hypnotherapeut halverwege de sessie, zou je nog uit van de trance komen, omdat  het contact met de hypnotherapeut verbroken zou zijn.

Zijn er bijwerkingen van hypnose?

De enige bijwerking is het goede gevoel van iemand die meer ontspannen is achteraf en het gevoel heeft meer positief te zijn over dat wat je naar de hypnotiseur bracht. Hypnose is een volkomen natuurlijke staat.

Kan ik tegen mijn wil worden gehypnotiseerd?

Iedereen kan hypnose tijdens een sessie weerstaan en het zal dan niet werken, maar de vraag is waarom iemand hypnotherapie zou willen als ze niet in hypnose willen. Hypnose vereist samenwerking tussen twee mensen; je therapeut zal je de weg wijzen en je kunt kiezen of je daar in meegaat.

Ik ben al een keer eerder naar een hypnotherapeut geweest en het werkte niet. Betekent dit dat ik niet in staat ben om te worden gehypnotiseerd?

De meest voorkomende reden voor het falen om in trance te raken, is het gebrek aan verstandhouding. Om dit probleem op te lossen, maak je een lijstje met verschillende therapeuten en kies er een die instinctief goed.

Kan ik behandeld worden voor verschillende problemen tegelijk?

Dat kan mits ze verwant zijn aan elkaar, maar omdat hypnose een complete focus vergt, is het veel beter om je te concentreren op één probleem per keer.